Sekulariseringens ormar i Irland

4
min read

Sekulariseringens ormar i Irland

mån, 03/18/2024 - 17:42
Posted in:
0 comments

LEDARE: Hoppet om en andlig pånyttfödelse har inte släckts i S:t Patricks land.

Glasmålning i Saint Patrick Catholic Church i Junction City, Ohio. (foto: Nheyob / CC BY-SA 4.0)

 

Det finns en mycket förståelig önskan bland de troende i Irland – och på andra håll – att tolka de irländska väljarnas förkastande av ett par "woke" konstitutionella ändringar som en avgörande katolsk vändpunkt.

Enligt detta narrativ, (”woke”),  utgör det oväntade och överväldigande avvisandet av dessa ändringsförslag en vattendelare när det gäller att vända den våg av sekularisering som har sköljt över det irländska samhället under de senaste decennierna.

Tyvärr är det förmodligen inte sant.

Vad som i stället hände den här månaden är att den stora majoriteten av de irländska väljarna, både sekulära och religiösa, korrekt bedömde att de två föreslagna ändringarna av Republiken Irlands konstitution var "lösningar" på problem som bara existerar i huvudet på de progressiva aktivister som var huvudansvariga för att driva igenom ändringarna.

Det första tillägget skulle ha strukit en befintlig del av den irländska konstitutionen som på ett konstruktivt sätt betonar den samhälleliga betydelsen av hemmamödrar.

Ändå är verkligheten på plats att den stora majoriteten av irländska kvinnor – precis som deras systrar i andra utvecklade länder – vill att deras nationella regering ska ge mer stöd så att de kan stanna hemma och uppfostra barn, inte mindre. Det var uppenbart för alla som inte var förblindade av progressiv ideologi att lagändringen inte skulle främja denna allmänt delade strävan. Istället skulle det ha befäst det radikalfeministiska perspektivet som ser främjandet av moderskap som förtryck, inte som en tillgång.

På samma sätt, när det gäller det andra tillägget som skulle ha utvidgat den konstitutionella definitionen av familjen till att omfatta andra "varaktiga relationer" såväl som äktenskap, förstod väljarna att agendan i spelet inte var att göra det irländska samhället mer inkluderande gentemot samkönade par och andra grupperingar som avviker från den traditionella definitionen av familjen. Gilla det eller inte, det har redan hänt på Irland.

Väljarna kunde lätt urskilja att vad de sociala radikalerna egentligen var ute efter var att institutionalisera sin egen fientliga inställning till familjer som leddes av en man och en kvinna som var förenade i äktenskap – och ignorerade den positiva och grundläggande roll som dessa familjer fortsätter att spela i de flesta irländares liv.

Men väljarnas fientlighet mot de progressiva dumheter som uttrycks i de båda tilläggen kan inte tas som ett tecken på att sekulariseringen nu i allmänhet är på nedgång i Irland – eller att en åtföljande pånyttfödelse av katolsk tro i stort sett är på gång. Resultatet av andra folkomröstningar på senare tid visar att det nu finns ett starkt folkligt stöd i Irland för så kallad aborträtt och för samkönade "äktenskap", i båda fallen i direkt motsats till vad kyrkan lär i en fråga av grundläggande moralisk betydelse. Tillsammans med en mängd andra indikatorer visar dessa valresultat hur långt det samtida Irland har avvikit från sin djupa historiska anknytning till den kristna trons lärosatser.

Och sårad av konsekvenserna av prästerskapets kris med sexuella övergrepp samt av de sociala och ekonomiska faktorer som har fått så många lokala katoliker att välja sekularisering, är tillståndet för Irlands institutionella kyrka fortfarande förfärligt.

Enligt irländska folkräkningsdata sjönk antalet katoliker som deltog i mässan varje vecka från 91 % år 1975 till endast 36 % år 2016En ytterligare brant nedgång har följt detta decennium som en följd av den irländska regeringens nedstängning av kyrkor under covid-19-pandemin. Nästan hälften av Irlands präster är minst 60 år gamla. Medelåldern för irländska nunnor, vars antal har minskat med mer än två tredjedelar under de senaste 50 åren, är över 80 år. och kallelser har decimerats, med endast 20 seminarister som studerade för prästadömet förra året vid det nationella seminariet i Maynooth.

Ändå försäkrar historien oss om att denna onekligen deprimerande numeriska litania inte betyder att hoppet om en andlig pånyttfödelse har släckts i S:t Patricks land, som har tjänat som en ledstjärna för kristet ljus för så många andra länder sedan hans tid. Upp- och nedgångar i den katolska trohetens djup och bredd har varit ett faktum i Irland under de följande århundradena, liksom på alla andra platser där tron har slagit rot.

Men en varaktig vändning kommer inte att vara resultatet av gynnsamma politiska resultat, hur välkomna de än må vara. Vad som krävs idag på Irland är samma sak som behövs i hela de sekulariserade samhällena i väst: att det spirar från fröna till den nya evangelisationen, och frambringar heliga och trogna lärjungar – både lekmän och präster – som är villiga att förkunna de goda nyheterna om Kristus genom sina handlingar och ord, oavsett vad det personliga priset är.

Sådana lärjungar är i själva verket redan verksamma, ofta obemärkta av världsliga ögon, men aldrig utan inverkan på hjärtan och sinnen hos de människor vars liv de kärleksfullt berör.

Vi bör komma ihåg att på S:t Patricks tid var det hans helgonlika vittne som legendariskt var ansvarigt för att ormarna för gott drevs ut ur Irland. Och det är dagens helgon som är de redskap som Gud avser att använda för att schasa bort de samtida sekulariseringens ormar som plågar vår värld idag.

Redaktörerna

Till svenska, mars 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Läs ochså: Irländska väljare avvisar konstitutionell översyn av moderskap och familj

Leo Varadkar

 

Läs ochså: Det irländska etablissemangets nedsättande av det kristna arvet får sitt första genmäle genom ett överväldigande nederlag i folkomröstningen

Leo Varadkar

 

Läs ochså: Catholic Gap Year Program i Irland förbereder unga människor för livslång mission

Ungdomar på Holy Family Mission i Counter Waterford, Irland

 

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
25/04/2024
Katolsk Horisont
22/04/2024
Katolsk Horisont
20/04/2024