Massmentalitet: Prästens virala video belyser missförstånd av det eukaristiska offret

7
min read

Massmentalitet: Prästens virala video belyser missförstånd av det eukaristiska offret

fre, 03/29/2024 - 11:39
0 comments

Förstår inte majoriteten av katolikerna till fullo varför eukaristins liturgi ligger bakom?

Detalj av fresken av Nattvarden i Chiesa di San Andrea Apostolo (Brunate) av Mario Albertella (1934). (foto: Renata Sedmakova/Shutterstock)

 

När en prästs budskap om mässan i Indiana nyligen blev viralt på YouTube avslöjade svaret en hunger bland katoliker att få veta mer om kyrkans viktigaste sakramentala firande.

Fader Jonathan Meyer från All Saints församling i Guilford, Indiana, blev förbluffad när ett 33 minuter långt tal som han hade hållit vid en herrkonferens den 27 januari i Palm Beach Gardens, Florida, plockades upp av YouTube-kanalen Guds tjänare i Australien och fick mer än en halv miljon visningar och 1 432 kommentarer.

"Jag hade ingen aning om att det ens hände", säger fader Meyer till The Register. "Jag höll ett föredrag och nästa sak jag visste var att det trendade helt galet."

Fader Meyer hävdade att mer än 90 % av katolikerna inte helt förstår varför de går till mässan, och försökte i talet rätta till missuppfattningar och förklara rötterna och syftet med kyrkans huvudsakliga gudstjänstform. I den presenterar han 14 "Eukaristins stationer" som han har utvecklat för att illustrera mässans natur som en åternärvaro (eng. representation. Övers anm.) av Kristi offer på Golgata, som tar läsarna genom Bibeln och lyfter fram scener som Abels offer och den sista måltiden.

Fader Meyer berättade för The Register att hans erfarenhet är att de flesta katoliker tar med sig en slags konsumtionsmentalitet till mässan, och dyker upp för att få vad de vill ha: Jesus i nattvarden. Men Kristus, sa han, är verkligen närvarande i eukaristin, inte bara för att katoliker ska kunna ta emot och tillbe honom. Snarare är det så att de kan vara med vid den nya närvaron av Jesu död och uppståndelse.

Fader Jonathan Meyer

Fader Jonathan Meyer (Foto: The Criterion)

 

"Jag tror att det finns en stor kärlek till Jesus i det heliga sakramentet", sa han, "men den är helt frikopplad från den sanna förståelsen av hans närvaro som ges till oss så att vi kan gå in i den nya närvaron (eng. representation . Övers. anm.) av Golgata."

När katoliker missar detta, sa han, tenderar de att klamra sig fast vid perifera delar av mässan som musik, predikningar eller gemenskap, vilket gör dem till fokuspunkten.

"Allt detta är stort och frukten av en väl firad mässa, men inget av detta är nödvändigt för det som sker", sa han. "... Jag går till mässan för att gå till Jesu lidande, död och uppståndelse, för att gå till Golgata, för att gå till min frälsning. Det är bokstavligen min räddning. Det är Herrens död och uppståndelse, och jag har förmågan att förena mig med den."

Fader Casey Jones, pastor i St. Elizabeth Setons församling i Naples, Florida, sade att hans observationer/iakttagelser speglar fader Meyers.

"Jag kan se det på folks ansiktsuttryck i mässan", sa han. "Du har de här tomma, glasartade ögonen. För det andra är det lättvindiga sätt på vilket människor närmar sig det heliga sakramentet. Man ser folk som kommer fram som att jag delar ut ett nummer vid delikatessdisken. Du ser denna brist på förståelse."

"Folk kommer att ta emot den heliga kommunionen och sedan rusa rakt ut genom dörren, utan att ens ta sig tid för ett ögonblick av tacksägelse", sa fader Jones.

Andra, sa han, går inte bara tidigt, utan kommer sent – precis i tid för att ta emot kommunionen.

"Det är en tydlig indikator på att de inte förstår det heliga mässoffret eftersom de tänker på 'vad jag kan få ut av det'. De har missat tanken på uppoffring."

Brant Pitre, forskningsprofessor i Skriften vid Augustinusinstitutet och författare och presentatör av videoserien The Mass Explained höll med om att många katoliker, särskilt de som växte upp i tron, vet vad de ska göra och säga i mässan men inte nödvändigtvis förstår varför.

"En av anledningarna till att fader Meyers video har blivit viral", sa han, "är att den rör vid en nerv och fyller en lucka som många katoliker har när det gäller att förstå mässan som ett offer."

Till exempel, sa han, katoliker som säger att de går till mässan för att ta emot den heliga kommunionen har inte nödvändigtvis fel när de anger det som ett skäl, med tanke på att mässan inte bara är avsedd för transsubstantiationen av bröd och vin till Kristi kropp och blod utan för mottagandet av prästen och de troende.

"Men många katoliker har tyvärr uppfattningen att vi går till mässan bara för att ta emot", sa han, "och de glömmer kyrkans lära att vi går till mässan inte bara för att ta emot utan för att offra oss själva i förening med Kristi offer. Detta är verkligen, verkligen viktigt. Ingenstans är det tydligare än i själva mässan, i offertoriet."

När prästen vänder sig till de troende och säger: "Be, bröder", förklarade Pitre, ber han dem att be att "mitt och ert offer ska vara godtagbart för Gud, Fader den Allsmäktige".

Men, fortsatte han, "Om du frågar de flesta katoliker: 'Vad är ditt offer?' skulle de ha svårt att svara på det. Prästen frambär offret av Kristi kropp och blod till Fadern i Kristi person, men det är inte alltid lika tydligt att vi också går för att offra."

Pitre citerade Katolska kyrkans katekes och sade: "De troendes liv, deras lovprisning, lidanden, bön och arbete förenas med Kristi liv och med hans totala offer, och får på så sätt ett nytt värde."

Det är särskilt vid offertoriet, fortsatte han, som de troende förväntas bära fram sitt lidande, sin bön, det arbete de har ägnat sig åt under veckan och alla sina prövningar och svårigheter och frambära dem på altaret i förening med prästens offer.

"För mig personligen är denna förståelse av mässan, inte bara som mottagande av kommunionen utan som ett offer av vårt lidande ( på engelska eg.: offering of sacrifice. Övers. anm), verkligen omvälvande för vårt aktiva deltagande i mässan."

Fader Meyer tillade: "Vi behöver en ny presentation av Golgata eftersom vi behöver ta våra lidanden och prövningar dit så att vi vet att vi inte är ensamma, att det finns en plats vi kan gå till i vår isolering, brustenhet och missbruk och kan förena det med Kristus. Och det är inte bara jag som tänker på Jesus och att han gjorde det en gång i historien. Han låter oss fortsätta att gå in i den eftersom vi alla är trasiga, och varje dag fortsätter denna trasighet, och världens brustenhet fortsätter."

Som han sa till männen vid januarikonferensen i Florida: "Jag vet inte vilket kors ni har idag, men vad jag vet är att det finns en mässa just nu i den här världen som erbjuds just nu, och ni kan förena det offret och den smärtan och det såret till det korset, som är er frälsning."

Fader Meyer, en av de 50 präster som har tjänat som "eukaristiska predikanter" under den treåriga nationella eukaristiska väckelsen, sa att han och de andra har uppmuntrats att predika om eukaristin som närvaro, gemenskap och offer.

"Av de tre aspekterna av den heliga eukaristin som väckelsen försöker frambringa", sa han, "är den förmodligen minst förstådda eukaristin som offer, en offermåltid som för oss i direkt kontakt med offret på Golgata."

Han sa att han är hoppfull om att kyrkan, som tidigare har betonat gemenskap och närvaro, nu kan gå in i en tid där uppoffringar betonas.

Till och med i sitt eget prästadöme, sa fader Meyer, vet han inte om han helt och hållet förstod mässan som ett offer. Han prästvigdes år 2003 och sade: "Jag kämpade med varje uns jag hade för att bara få människor att tro på den Sanna Närvaron. Om jag hade fått göra om allt igen, önskar jag att jag hade utkämpat striden att mässan är en återpresentation av Golgata och att det är därför vi har den sanna närvaron."

Patrick Madrid, värd för Relevant Radios Patrick Madrid Show, sa att när han talade i hundratals amerikanska församlingar under nästan 40 år, har han observerat att, oavsett deras nivå av förståelse, katoliker har en medfödd kärlek till mässan, och att "gå till mässan" är en stor del av deras identitet.

"Det finns en viss dragningskraft för katoliker som går till mässan eftersom de vet att det är vad katoliker gör", sa han till The Register. De som är mer brinnande i sin tro tenderar att ha mer kunskap om mässan och varför de går, sa han, men många går helt enkelt för att de i någon mening vet att Jesus är närvarande. "Även för dem som inte är väl grundade i sin tro känner de fortfarande den gravitationella dragningskraften. De vet att Jesus är där. Katoliker dras till Jesus eftersom de förstår att han är närvarande i mässan, även om deras förståelse är minimal.

Madrid sa att han tror att många amerikanska katolikers uppfattning om mässan som ett offer minskade, om inte helt gick förlorad, under de liturgiska förändringar som följde på Andra Vatikankonciliet, eftersom övergången till den nya riten inte förklarades tillräckligt och eftersom många saker gjordes, som att flytta tabernakel från helgedomar, som inte hade något att göra med konciliets vision.

På samma sätt sa fader Jones att han inte skulle skylla förlusten av mässans känsla som ett offer på konciliet självt, utan på genomförandet av den liturgiska reform som följde på det.

"Den ökända mattan drogs undan under fötterna på de troende utan att någon förklaring gavs till varför." Han sa att förändringar i språket innebar att prästerna slutade tala om offer och den verkliga närvaron och slutade uppmuntra eukaristisk tillbedjan och andakt.

På samma sätt, sa han, genom att använda ett minimum av liturgi som bara använde det som krävdes av missalet och eliminerade sådana element som rökelse eller sång, avlägsnade han offrets vördnad och förundran. "När man har ett minimalistiskt synsätt är det en stor otjänst för de troende eftersom dessa vackra element gavs till oss av kyrkan för att hjälpa oss att lära oss vad som sker vid altaret."

Madrid sa att han tror att den engelska översättningen av det romerska missalet som togs i bruk år 2011 var en enorm förbättring jämfört med den tidigare översättningen och hjälpte till att återställa den rättmätiga betoningen på mässan som ett offer, särskilt i de eukaristiska bönerna, och därmed var ett viktigt steg i rätt riktning.

Han sade: "När de troende lekmännen blir allt mer medvetna om vad som verkligen händer i mässan, genom dessa böner, flödar kraften i tron på Jesu verkliga närvaro tillbaka i rätt riktning."

Judy Roberts

Judy Roberts är journalist och har arbetat för både den sekulära och katolska pressen. Förutom The Register har hon skrivit för Legatus Magazine, Franciscan Way och Our Sunday Visitor, och är en före detta religiös bokrecensent för Publishers Weekly. Hon bloggar också om att leva mer fridfullt i en hektisk värld på quietkeepers.com.

Video: Priest's Powerful Message To All Catholics! - This Will Change Your Life!

Till svenska, mars 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
25/04/2024
Katolsk Horisont
22/04/2024
Katolsk Horisont
20/04/2024