Hur St. Maximilian och Moder Angelica kom att arbeta i katolsk media

5
min read

Hur St. Maximilian och Moder Angelica kom att arbeta i katolsk media

ons, 03/27/2024 - 21:15
Posted in:
0 comments

Moder Angelicas och den helige Maximilian Kolbes gemensamma filosofi var: Lita på Gud och agera!

VÄNSTER: St. Maximilian Kolbe/Public Domain. HÖGER: Moder Angelica/EWTN Foto

 

Livet för St. Maximilian Kolbe och Moder Angelica, grundaren av EWTN, har många likheter: De formades av sin uppväxt och sociala bakgrund, såväl som religiös utbildning och förberedelse av Gud för att utföra det uppdrag han hade visat dem; Guds vägledning och lydnad mot Guds försyn; och deras verk, Niepokalanów respektive EWTN.

Rita Rizzo, senare moder Mary Angelica av Bebådelsen, föddes 1923 i Canton, Ohio. Kanton var en liten industristad, där stål dominerade och immigranter kunde räkna med arbete i en av de många fabrikerna. Stadens utveckling åtföljdes av en ökning av brottsligheten; Slummen i den södra delen av staden var ökänd för sin korruption och sitt våld. Rökiga skorstenar, ett multietniskt samhälle och en kronisk brist på pengar, som drabbade nästan alla, skapade en unik atmosfär på 1920-talet där Rizzo föddes.

Några tusen kilometer öster om Kanton kunde Zduńska Wola, Polen, lätt ha varit en amerikansk stad i början av 1900-talet. Den hade också sin industriella "kung" – textilindustrin. Invånarna i de båda städerna var likartade – invandrare från olika delar av världen vars öden var sammanlänkade av hopp om ett bättre liv. Vid sekelskiftet 1900 accelererade utvecklingen av den polska staden. Småföretag och verkstäder ersattes med utbyggda fabriker, och på jakt efter arbete började fattiga bönder och arbetare komma till Zduńska Wola i mängd. Det var i Zduńska Wola, omgiven av enorma fabriker och blygsamma vävverkstäder, som Rajmund (Raymond) Kolbe föddes 1894.

Lilla Rita fick ingen lätt start. Hennes mor, Mae Gianfrancesco, som kom till Ohio från Italien, blev förälskad i en något äldre och vid första ögonkastet allvarlig man, John Rizzo. Så småningom gifte sig paret; Nyheten om ett barn blev för honom en möjlighet att fysiskt misshandla sin gravida fru. Misshandel, förolämpningar, svek och bristande intresse för att försörja familjen blev så småningom orsaken till deras skilsmässa, som ägde rum några år senare. Konstant stress, brist på självständighet och till och med oförmågan att driva igenom sitt blygsamma underhåll ledde henne till en djup psykisk kris, depression och självmordstankar. I en sådan situation kunde dottern inte räkna med modern. För 7-åriga Rita, som kallades Dottern till den frånskilda, var hennes första år i livet inte snälla mot henne. Men prövningarna ledde henne till det mirakulösa.

Rajmunds föräldrars äktenskap kombinerade energin hos en invandrarfamilj, som Rajmunds far Juliusz kom ifrån, och den flit, familj och det mod att sätta högre och högre mål som kännetecknade hans mor, Marianne. Båda föräldrarna arbetade som vävare. Till en början drev de sin egen lilla verkstad, men i svåra tider var de tvungna att sälja den och sökte ett bättre liv och bytte bostad och arbete många gånger. Juliusz och Mariannes familj kännetecknades av fromhet, särskilt hängivenhet till Guds moder, vilket påverkade utformningen av barnens personlighet och var ett viktigt inslag i familjen. Rajmund växte upp i en ”arbetaranda”. Han förstod deras språk och deras liv.

När Rita växte upp led hon mycket av fysiska åkommor. Hon trivdes inte med sin gymnasieexamen eller sitt arbete inom reklambranschen, där hon fick mycket beröm. Hennes magsmärtor blev värre, och med tiden uppstod ett annat orosmoment: En enorm tumör blev synlig under den missfärgade huden på hennes buk. Men Gud botade Rita. Han valde Rhoda Wise, lokal katolsk stigmatiker och mystiker, som ett verktyg för Försynen. Detta var en verklig milstolpe i hennes liv, för bakom det fysiska helandet kom snart en andlig omvändelse. "Jag visste att Gud är", sa hon under ett av sina samtal med EWTN-journalisten och levnadstecknaren Raymond Arroyo. "Jag visste att Gud känner mig och älskar mig och är intresserad av mig. Allt jag ville efter mitt helande var att ge mig själv till Jesus." Vid 21 års ålder insåg hon sitt kall.

"Rita kommer att göra stora ting för kyrkan" – en av Wises förutsägelser visade sig vara riktig. Så småningom gick Rita med i klostret för evig tillbedjan i Cleveland. Samma dag föddes Angelica.

Gud verkade också i Rajmunds liv.

"Kan jag få faenum graecum?" (ordagrant betyder detta: grekiskt hö. Övers anm.) skrek lille Rajmund och sprang in på ett apotek i närheten. Pojken skickades dit av sin mamma, som behövde medicin för att ta hand om de sjuka. "Hur kan du latin?" frågade apotekaren, som hjälpte pojken med hans skollektioner gratis. Den hårt arbetande och ambitiösa pojken kompenserade sina akademiska brister på mindre än ett år, genom att klara proven till andra klass. Året därpå började han skolan i en klass tillsammans med sin äldre bror. En franciskansk predikant uppmuntrade bröderna Kolbe att studera i det avlägsna Lviv. Den lokala prästen, fader Jakowski, hjälpte till med ekonomin. Så 13-årige Rajmund flyttade hemifrån för alltid. Under de följande åren blev Rajmund student och sedan präst i franciskanska skolor. I Rom prästvigdes han och disputerade två gånger. Med sådan utbildning och erfarenhet återvände han till Polen som fader Maksymilian (Maximilian).

Inom några år blev Maximilian chef för ett katolskt medieföretag, men det var inte det viktigaste för honom. För honom var tron på Gud och en personlig relation med den obefläckade Maria det viktigaste. Han skrev att den obefläckade Maria var chefredaktör för de journalistiska ansträngningarna vid klostret i Niepokalanów. Obefläckade Maria var en bra chefredaktör. Före andra världskriget var Niepokalanów ett av de största klostren i världen, med 762 munkar. Det var som en liten stad, med eget bageri, tvätteri och brandkår. Niepokalanów gav ut Rycerz Niepokalanej,  (= Riddare av den obefläckade avlelsen. Övers.anm.)en månatlig tidskrift som gavs ut i cirka 750 000 exemplar. Maximilian gav också ut en dagstidning, Mały Dziennik, (= Lilla Dagboken. Övers. anm.) och planerade för radio och TV.

Fader Maximilian byggde Niepokalanów där det en gång var ett fält på landsbygden, 50 kilometer från Warszawa. Folk undrade: Varför byggde han inte ett tryckeri i huvudstaden, bland människor, politiker, regeringen, livets centrum? Varför ett sådant val? Denna åker fick han som gåva. Maximilian gick dit med en staty av den obefläckade Maria; på detta område firade han den heliga mässan.

Moder Angelica valde att bygga ett kloster i Alabama, där då endast 2 % av befolkningen var katoliker. Hon valde en kulle i ett då okänt Irondale eftersom hon följde Guds inspiration – precis som Maximilian.

Maximilian å sin sida startade sin förlagsverksamhet i Krakow. I januari 1922 arbetade han ensam. Han hade pengar för att trycka det första numret av Rycerza Niepokalanej, (= Riddare av den obefläckade. Övers. anm.)men han hade inte pengar för att trycka det andra numret. Så han gick till kyrkan och klagade till den Obefläckade: "Om detta är ditt verk, hjälp mig!" Medan han bad såg han ett kuvert med inskriptionen "För den obefläckade Maria". Inuti fanns precis så mycket pengar som han behövde.

När Moder Angelicas första parabolantenner skulle komma hade hon inte råd att betala för dem. Men när hon lämnade kapellet hade hon 600 000 dollar, precis så mycket som hon behövde. Fader Maximilian sa ofta att det är bättre att inte ha någonting, för då kan försynen verka. Moder Angelica sa samma sak. Deras gemensamma filosofi var: Lita på Gud och agera!

En sådan tillit gjorde det möjligt för klostret i Niepokalanów att bli en mycket modern mediefabrik. Men den drömmen räckte inte för Maximilian. Han ville trycka sin månadstidskrift på alla språk: inte bara på polska, engelska, franska, spanska eller tyska, utan också på arabiska, arameiska, malaysiska, hebreiska och esperanto. Seibo no Kishi(= Jungfruns riddare. Övers.anm.) den japanska upplagan av Rycerz Niepokalanej, blev en stor framgång. Dess mottagare var mestadels protestanter och andra icke-katoliker. Men det är inte allt. Maximilian tänkte på framtiden. Han hade en plan att bygga ett nätverk av evangelisationscenter för att utveckla en stor evangelisationskampanj över hela världen.

Moder Angelica byggde också EWTN med hjälp av den senaste tekniken. Hon var en av de första som förstod kraften i kabelnätverk. Nu är EWTN, i sina många grenar, närvarande över hela världen via tv, radio, internet och press.

Krzysztof Kunert

Krzysztof Kunert, Ph.D., är programdirektör för den polska grenen av EWTN, EWTN Polska.

Till svenska, mars 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Läs också: En av oss var helgon - ett minne av den helige Maximilian Maria Kolbe

Maximilian Kolbe

 

Läs också: Martyr från Auschwitz - 80-års jubileum av den helige Maximilian Maria Kolbes död

Den helige Maximilian Maria Kolbe

 

Läs ocks: 29 juli – särskild minnesdag för S:t Maximilian Kolbe

Den helige Maximilian Maria Kolbe

 

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
25/04/2024
Katolsk Horisont
22/04/2024
Katolsk Horisont
20/04/2024