Eukaristisk väckelse tacklar en skräckinjagande motståndare

2
min read

Eukaristisk väckelse tacklar en skräckinjagande motståndare

ons, 03/06/2024 - 14:26
Posted in:
0 comments

USA. Den nationella eukaristiska kongressen 17-21 juli kommer att följas av ett "Missionsår" som fortsätter till Pingst 2025.

"Mass" (foto: Wideonet / Shutterstock)

 

En opinionsundersökning i New York Times/CBS för några år sedan visade att två av tre vuxna katoliker i USA inte trodde att det konsekrerade brödet och vinet verkligen blev Jesu kropp och blod under mässan. Istället antog de att dessa bara var "symboliska påminnelser" om Kristus. The Times rubricerade sin artikel med rubriken "Trons framtid oroar katolska ledare".

Och så blev det. Det var mycket handvridning och jämmerrop som svar på denna oroande upptäckt. Men tiden gick, som den kommer att göra, handvridning och vemod upphörde, som de kommer att göra, och ingenting gjordes åt problemet.

För ett par år sedan gav en annan uppmärksammad opinionsundersökning nästan samma resultat – enligt Pew Research Center tror bara 31 procent av katolikerna på den verkliga närvaron. Ingenting hade förändrats sedan den tidigare undersökningen – förutom att 26 procent av de amerikanska katolikerna deltog i mässan varje söndag, medan siffran nu var 17 procent. Närvaro varje vecka är naturligtvis den norm som fastställts av kyrkan.

En ny handvridning följde, men nu med en skillnad. De amerikanska biskoparna lanserade ett ambitiöst program som kallas ”Den eukaristiska väckelsen”,  för att ta itu med problemet och stärka tron på Kristi verkliga närvaro i det heliga sakramentet – kropp och blod, själ och gudomlighet, som en gammal formel säger.

Redan väckelsen kan peka på en viss framgång – 8 000 frivilliga "församlingspersoner" som är engagerade i att marknadsföra programmet, mer än 12 000 guider till steg att ta engageras. Det nationella programmet kommer att kulminera vid en nationell eukaristisk kongress 17-21 juli i Indianapolis. Programmet kommer att innehålla presentationer och liturgiska evenemang som är avsedda att motivera och utbilda deltagare som, hoppas planerarna, kommer att återvända hem fulla av iver och kunskap för att sprida budskapet om eukaristisk tro i sina församlingar.

Även om planerarna förhoppningsvis säger att så många som 80 000 personer kommer att vara där för hela eller delar av programmet, är nivån på engagemanget helt klart viktigare än antalet. Den eukaristiska kongressen kommer att följas av ett "Missionsår" som fortsätter till Pingst 2025.

Under ledning av biskop Andrew Cozzens från Crookston, Minnesota, har väckelsefolket en resolut positiv inställning till budskapet. I stället för att direkt vederlägga felaktigt tänkande fokuserar de på den eukaristiska trons skönhet och glädje. På väckelsens hemsida står det:      "Vi behöver alla helande, men många av oss är separerade från själva källan till vår styrka. Jesus Kristus inbjuder oss att återvända till källan och höjdpunkten av vår tro – hans verkliga närvaro i den heliga eukaristin.”

Men trots detta är problemen betydande, vilket påpekats av Mark Gray från Center for Applied Research in the Apostolate. Gray sammanfattar resultaten av CARA:s egen (CARA  är forskningscentrumet för apostolatet vid Georgetown universitet. / Övers. anm.)  undersökning av vuxna katoliker och rapporterar att 38 procent vet vad kyrkan lär och tror på den verkliga närvaron, medan 5 procent tror utan att erkänna detta som kyrkans lära. Ytterligare 48 procent vet inte vad kyrkan lär, och tänker bara på bröd- och vinsymbolerna, medan 9 procent känner till läran men tror inte på den.

Det är alltså uppenbart att en hel del icke-tro på den verkliga närvaron har sitt ursprung i ren okunnighet. Sett i detta ljus är väckelsens positiva inställning mycket logisk.

Som svar på de dåliga nyheterna i New York Times/CBS-undersökningen för flera år sedan, skrev den framstående teologen Germain Grisez och jag tillsammans en artikel som pekade på "den genomgripande sekulariseringen av den västerländska kulturen" som en central orsak till nedgången i tron på den verkliga närvaron. Den eukaristiska väckelsen tar sig an en fruktansvärd motståndare i ett försök att vända utvecklingen. Man kan bara hoppas – och be – för dess framgång.

Russell Shaw

Russell Shaw

 

Russell Shaw är en erfaren journalist och författare till mer än 20 böcker. Han var sekreterare för offentliga angelägenheter vid den amerikanska biskopskonferensen från 1969 till 1987 och informationschef för Columbus riddare från 1987 till 1997. Han har en kandidat- och masterexamen från Georgetown University och ett hedersdoktorat från The Catholic University of America.

Till svenska, februari 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
25/04/2024
Katolsk Horisont
22/04/2024
Katolsk Horisont
20/04/2024