Den katolska biskopskonferensen i Ryssland: ”Välsignelser av sådana par som i den kristna moralens perspektiv förblir i oordnade förhållanden kan inte accepteras”

1
min read

Den katolska biskopskonferensen i Ryssland: ”Välsignelser av sådana par som i den kristna moralens perspektiv förblir i oordnade förhållanden kan inte accepteras”

tis, 03/12/2024 - 08:00
0 comments

Den katolska biskopskonferensen i Ryssland: ”Välsignelser av sådana par som i den kristna moralens perspektiv förblir i oordnade förhållanden (samboende, omgifta, samkönade), kan inte accepteras”.

Den katolska biskopskonferensen i Ryssland

Listvjanka (kath.net) kath.net dokumenterar ett utdrag ur ett pressmeddelande från den katolska biskopskonferensen i Ryssland den 1 mars 2024 efter generalförsamlingen i Listvjanka vid Irkutsk 28-29 februari 2024. Dokumentet är undertecknat av ordförande Ärkebiskop Paolo Pezzi och generalsekreteraren Pater Stephan Lipke s.j. i en arbetsöversättning:

Den katolska biskopskonferensen i Ryssland anser det, med tanke på vad som hänt efter den missförstådda förklaringen ”Fiducia supplicans”, nödvändigt att lyfta fram den katolska läran om familjen och äktenskapet som oförändrad.

Det är bara en man och en kvinna som förenats i äktenskapet som med sina barn bildar en familj. Kyrkan har sitt särskilda ansvar att stödja och stärka äktenskapet och familjen och är medveten om dess ställning som privilegierad gemenskap och som urcell för det sociala livet (jfr KKK 2202-2208).

Hon välsignar de äktenskapliga förbunden och familjerna och omsluter dem med själavårdande omsorg. Hon avvisar inte förbön för enskilda i skilda situationer utan ber i den evangeliska barmhärtighetens anda om den Guds nåd för dem som är nödvändig för omvändelsen och för att stärka dem i den goda avsikten att börja om eller fortsätta på rättfärdighetens väg.

För att undvika anstöt och förvirring vill den katolska biskopskonferensen i Ryssland särskilt framhålla att välsignelser av sådana par som i den kristna moralens perspektiv förblir i oordnade förhållanden (samboende, omgifta, samkönade), inte kan accepteras.

Översättning till svenska, i mars 2024, Göran Fäldt.

Inlägget kommer från sidan www.kath.net

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
25/04/2024
Katolsk Horisont
22/04/2024
Katolsk Horisont
20/04/2024