13-årig filippinska som älskade eukaristin är officiellt på väg att bli helgon

3
min read

13-årig filippinska som älskade eukaristin är officiellt på väg att bli helgon

fre, 04/12/2024 - 10:28
0 comments

Helgonförklaringen öppnar för unga "föredömen i fråga om fromhet och själsstyrka".

Utställning av det officiella porträttet av Guds tjänare Niña Ruiz Abad den 7 april. (foto: Med tillstånd av Cenacle of the Most Precious Blood of Jesus)

 

Den 7 april öppnades helgonförklaringen av den 13-åriga filippinskan Niña Ruiz Abad officiellt i S:t Vilhelm Eremitens katedral i Laoag City, Filippinerna, vilket sammanföll med den gudomliga barmhärtighetens söndag.

Händelsen markerar det första steget i en lång process för att göra Ruiz Abad till ett av de yngsta helgonen i historien.

Biskop Renato Mayugba av Laoag ledde tribunalen för att höra vittnen berätta om Guds tjänares liv och helighet, som har beskrivits som "en inspiration av fromhet, barmhärtighet, evangelisation och själsstyrka för andra".

"Vi börjar vår undersökning av Niñas liv, för att urskilja om Gud verkligen har välsignat oss med en Guds tjänare som kan upphöjas till helgon. ... All helighet är i själva verket ett Guds verk. Gud är helighetens upphovsman, eftersom all helighet är nåd. Helighet är ytterst nådens verk, frukten av gudomlig barmhärtighet", sa biskopen.

Invigningen av saligförklarings- och helgonförklaringsprocessen för Guds tjänare Niña Ruiz Abad äger rum i St. William the Hermit Cathedral i Laoag City

Invigningen av saligförklarings- och helgonförklaringsprocessen för Guds tjänare Niña Ruiz Abad äger rum i St. William the Hermit Cathedral i Laoag City, Filippinerna, den 7 april. (Foto: Med tillstånd av Cenacle of the Most Precious Blood of Jesus)

 

En video som återskapar Ruiz Abads liv visades i början av sessionen, vilket gav deltagarna en kort glimt av tonåringens liv av djup fromhet och kärlek till Gud från en mycket tidig ålder. Som ett litet barn visade det sig att hon alltid var upptagen av att be inför det heliga sakramentet, med armarna utsträckta mot Gud, och tyckte om att dela ut bönekort och religiösa bilder, särskilt av Santo Niño (Jesusbarnet på filippinska), till sina lärare och skolkamrater. Videon visade en oberörd flicka som, när hon ställdes inför diagnosen obotlig hjärtsjukdom, sa till sin förkrossade mamma: "Oroa dig inte, mamma; det är okej – Gud kommer att hela mig!"

Fader Dennis Ruíz, postulator för saken, betonade vikten av hennes exempel, särskilt för dagens ungdomar, ungefär som den salige Carlo Acutis.

"Många ungdomar är nuförtiden upptagna av teknik, mode, nöjen, och begär efter världsliga materiella ting, vilket ibland drar deras uppmärksamhet bort från sunda relationer, särskilt relationen till Gud. Med förekomsten av dysfunktionella familjer och familjeupplösning i dagens samhälle är barn vanligtvis de mest drabbade, vilket följaktligen gör att de vänder sig till sin omgivning för att söka tröst. Men om de unga har ett gott föredöme i fråga om fromhet och själsstyrka, kan de räddas från fullständig undergång. Att känna till Niñas karaktär och egenskaper och hennes starka tro på Gud kommer att tjäna som vägledning för ungdomar", säger han.

Det officiella porträttet av Guds tjänare av den filippinske målaren Ariel Caratao presenterades för allmänheten under sessionen.

Klädda i traditionell filippinsk klädsel framförde Divine Mercy Children's Choir, bestående av barn från Little Sparks of the Divine Mercy & Immaculate Heart Filipino Community, fyra sånger för församlingen: Children's Entelting to the Immaculate Heart of MaryThe Unity Prayer och Jesus, I Trust in You, följt av sång av Chaplet of Divine Mercy.

Den gudomliga barmhärtighetens barnkör sjunger den gudomliga barmhärtighetens kapell under öppningssessionen av Guds tjänare Niña Ruiz Abad

Den gudomliga barmhärtighetens barnkör sjunger den gudomliga barmhärtighetens kapell under öppningssessionen av Guds tjänare Niña Ruiz Abad (Foto: Med tillstånd av Cenacle of the Most Precious Blood of Jesus)

 

Niñas mor, Corazon Abad, och enda syster, Mary Ann Abad, och andra släktingar var närvarande vid evenemanget, liksom tjänstemän och medlemmar i God First Association – en förening uppkallad efter Niñas berömda slogan "Gud först" och ledd av Eliza Samson, Niñas lärare i tredje klass. Ett stort antal lekmän, präster, systrar och seminarister var också närvarande under evenemanget och fyllde katedralen.

Niñas mor (i mitten) och syster (till vänster), liksom andra släktingar, var närvarande under invigningen.

Niñas mor (i mitten) och syster (till vänster), liksom andra släktingar, var närvarande under invigningen. (Foto: Med tillstånd av Cenacle of the Most Precious Blood of Jesus)

 

Direkt efter öppningssessionen besökte domstolen i stiftet Laoag och deltagarna i sessionen Guds tjänares grav i kyrkan St. Monica, Sarrat, Ilocos Norte.

Niña Ruiz Abads grav i St. Monica församling, Ilocos Norte, Filippinerna

Niña Ruiz Abads grav i St. Monica församling, Ilocos Norte, Filippinerna (Foto: Med tillstånd av fader Dennis Ruíz)

 

Petitionen för Ruiz Abads saligförklaring och helgonförklaring är en del av kyrkans bredare ansträngningar att erkänna moderna helgon, förebilder för katoliker på 2000-talet. Den katolska kyrkan strävar efter att erkänna helgon som utövade sin tro i det moderna livets vardaglighet.

Som biskop Mayugba uppmuntrade: "Må hennes liv, även om det var kort, inspirera oss alla att sätta Gud främst i våra liv."

Valerie Joy Escalona

Valerie Joy Escalona skriver från Filippinerna.

Till svenska, april 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
25/04/2024
Katolsk Horisont
22/04/2024
Katolsk Horisont
20/04/2024