Predikan 8 december 2023, Jungfru Marias Utkorelse och fullkomliga Renhet

Predikan 8 december 2023, Jungfru Marias Utkorelse och fullkomliga Renhet

1 Mos 3: 9-15, 20; Ps 98; Ef 1: 3-6, 11-12; Luk 1: 26-38

Kära bröder och systrar,

När vi som katoliker talar om vår tro på Maria, och den tydliga katolska läran om henne, svarar den ännu icke troende ofta, ”Det är bara en myt” och den typiske protestanten inte ovanligt, ”ja, det kan ni säga, men var står det i Bibeln, att Maria är Guds Moder, utan synd sedan sin födelse, och upptagen i himlen?”

Som svar på det kan vi säga åtminstone tre saker. Till agnostikern (1): ”Den som tvivlar ställer alltid frågor och söker sanningen. Många tvivlare har funnit sanningen i den Katolska kyrkan”.

Till protestanten (2): ”Det står inte i Bibeln på det sätt som du ställer frågan. Men Bibeln säger det på ett ännu bättre sätt. Ängeln säger ju till henne, som vi läser i Bibeln: ”Du är högt benådad, vilket är detsamma som ”full av nåd”. Den som är full av nåd, har ingen synd, är vår slutsats som troende kristna.

Nu kan man invända (3) att det ängeln säger gäller just i den stunden, då han uppenbarar Guds vilja för henne: ”Du skall föda en son under inflytande av Helig Ande”.

Det säger inte att Maria är utan synd från sin födelse, som Kyrkan menar och firar och lär ut som oföränderlig sanning. Men kan man därför påstå att hon var född med synd, som vi? Skulle Bibeln verkligen kunna mena det?

Att Maria skulle vara född utan synd säger inte Bibeln i ord, men Kyrkan hävdar det just på Bibelns grund, eftersom Jesus, Faderns Son av evighet inte kan födas av en kvinna som, liksom alla andra kvinnor, och alla andra män, syndat mot Gud i Paradiset och straffats, så som Bibeln undervisar i Första Mosebokens tredje kapitel.

Hela Kyrkan har, under den Helige Andes inflytande (Joh 16:13a) kunnat förstå det som en uppenbarad sanning.

Den gode protestanten kan sedan fråga: ”Var står det i Bibeln att Maria är ”medförlöserska” i frälsningsverket, som påven S:t Palus VI förklarat och lärt ut, men inte som dogm?

Vi svarar: ”Har ni inte läst i Bibeln om kvinnans roll i besegrandet av djävulen?” Säger inte Skriften, ”Jag skall väcka fiendskap mellan dig och kvinnan, mellan din avkomma och hennes: de skall trampa på ditt huvud och du skall stinga dem i hälen” (1 Mos 3:15). Det har vi hört i första läsningen idag på  högtiden ”Jungfru Marias utkorelse och fullkomliga renhet”.

Det Bibeln säger i Första Moseboken är förutsägelser av det som inför många vittnen till slut sker på Kalvarieberget i Jerusalem, där Jesus ger sitt liv som försoningsoffer för alla synder som människorna ångrat. Bibeln säger sanningen från första början. Men utan den helige Ande kan Bibeln inte tolkas.

Kära medkristna, låt oss komma ihåg hur Gud upplyser det troende folket, det nya Israel, människor som tror på Jesus Kristus. Ett exempel är detta: År 1858, från februari till juli samma år, arton gånger, visade sig Gods Moder Maria för den unga kvinnan Bernadette Soubirous vid grottan Massabielle i Lourdes i sydfrankrike.

Bernadette beskrev henne som en mycket vacker dam klädd i blått och vitt och med ett radband i händerna. Kyrkoherden sa till Bernadette: ”Fråga henne vem hon är”. Senare sa damen det själv till den unga kvinnan: ”Jag är den Obefläckade Avlelsen”. Det var ett teologiskt, kyrkligt uttryck som Bernadette inte kunde ha kommit på själv. Det var Kyrkans definition av det unika i jungfru Marias person. Maria har ”bekräftat” påvens och kyrkans lära om hennes absoluta renhet.

Det som nästan alltid i Kyrkan varit katolsk tro förklarades som katolsk lära och dogm av påven Pius IX den 8 december 1854, alltså fyra år före uppenbarelserna i Lourdes!

Franciskanen Duns Scotus hade försvarat denna dogm redan 1263 utan att den då erkändes som dogm för hela kyrkan. Därefter kan vi, med dessa tydliga tecken och med full säkerhet, tro på Marias Obefläckade Avlelse som oföränderlig sanning. Det står inte i Bibeln men Bibeln säger det! Guds Moder Maria var född utan synd, utan arvsynden som vi alla fötts med, och befriats från genom dopet i Fadern, Sonen och den Helige Ande.

Låt oss bara sammanfatta, med tanke på agnostikerna och många Bibeltroende protestanter:

Kyrkans dogmer om Jungfru Maria, att hon (1) kan kallas Guds Moder, att hon (2) är född utan all synd och att hon (3) är upptagen i himlen med kropp och själ, hör alla ihop med tron på Jesus Kristus och vem Han är.

Ingen dogm om Maria har någon betydelse utan Jesus Kristus. Det är om Honom allting handlar i den katolska, apostoliska och ena Kyrkan. Ingen påve, ingen biskop, ingen, präst eller diakon, inga gudsvigda, inga döpta och konfirmerade, har något med frälsningen att göra, utan Jesus Kristus. Han är ensam världsalltets Konung, Kyrkans skapare och brudgum. Allt i hela skapelsen handlar om Honom.

Men, och det är ett ansvarstänkande i advent, som Marias barn är vi medarbetare i frälsningsverket. Vi är de vanliga, Hon är den unika, den nya Eva. Hon är den främsta representanten för hela människosläktet.

Hon måste därför spela en central roll i vår mission, särskilt i en protestantisk folklig kultur. Fostrar vi inte våra barn med hela evangeliet, det vill säga med tron på den Obefläckade Avlelsen Maria Guds Moder, kommer vi att göra dem till goda protestanter. Det vill vi inte, det gör vi inte och det skall vi inte låta ske av ren bekvämlighet. Tron ger oss kraften och viljan.

Amen.

diakon Göran Fäldt

Diakon Göran Fäldt

diakon Göran Fäldt

 

Göran Fäldt är gift och ständig diakon i S:t Franciskus katolska församling sedan 1982. Han har i många år varit ordförande i Katolska utskottet för äktenskap och familj (KUÄF), som nu heter Familjeutskottet (FU) från nyåret 2023. Diakon Göran fortsätter nu som ledamot men inte som ordförande. 

Han gick i pension som lärare i Jönköpings kommun 2004. I församlingen inbjuder han två gånger om året  förlovade par till äktenskapsförberedande kurs inför parens vigslar. För en fördjupad förståelse av äktenskapets sakrament och för familjernas avgörande betydelse i Kyrkan och i samhället har han översatt flera verk av påvarna och andra specialister på äktenskapsteologins område.

Under 2018 kom en samlingsvolym på 12 skrifter ut från Katolska Utskottet för Äktenskap och Familj. Han ansvarade för den nordiska katolska familjekongressen i Jönköping i maj 2012 och är för närvarande engagerad i det nordiska familjerådet som utbyter erfarenheter och diskuterar utvecklingen i stiften på familjeområdet.

Som tidigare ordförande i Caritas Jönköping har han ofta haft tillfälle att stödja människor i nödsituationer och kunnat förmedla Caritasmedlemmars gåvor och engagemang för behövande. Han är inte längre aktiv i Caritas lokala arbete.

Predikningar och föredrag om till exempel encyklikan Humanae vitae (1968) är andra områden i hans liv. Han medverkar regelbundet med artiklar och bloggar i Katolskt Horisont och skriver ibland debattartiklar i Jönköpings Posten. Med sin hustru Lena har han levt i S:t Franciskus’ katolska församling sedan 1969 och varit ständig diakon sedan 1982.

Han var i flera omgångar ordförande i Jönköpings kristna samarbetsråd JKS och har suttit i styrelsen för den fristående föreningen Teologiskt Forum. I den rollen han haft glädjen att inbjuda kända katolska präster att föreläsa för teologiskt intresserade i Jönköping.