januari 2024

Kortpredikan 31 januari 2024, S. Giovanni Bosco, präst

David anbefaller en folkräkning, som snarast blev en mönstring. Joab, hans överbefälhavare, ge­nomför den och kan rapportera antalet ”stridsdugliga män”. Det kan tyckas som en nor­mal åtgärd för en kung som vill veta vilka resurser som finns, men Gud ser det som en svår synd. Straffet drab­bar dessutom fol­ket. Vari synden består får vi inte veta. Hade Da­vids tro på Guds be­skydd börjat svikta så att han mera började lita till militära re­sur­ser?

Pågår det en kamp mellan olika synsätt på den mänskliga sexualiteten och på dödandet av levande foster?

Om barns liv och första upplevelser av vad mänskliga relationer är lyfts ut ur deras första och naturliga sammanhang, hemmet och familjen, kommer de sannolikt men undantagslöst formas, inte av föräldrar och syskon, utan av olika bärare av majoritetsövertygelser. Ekonomisk byråkrati ersätter familjelivet. Denna ”utanförhemmetochfamiljenupplevelsen” kan förefalla fungera som identitetsskapande men kommer att sakna den naturliga sammanhållningen. Verkligheten utanför det naturliga hemmet är inte kroppsligt och andligt närvarande i barns och vuxnas vardagliga liv.

Kortpredikan 30 januari 2024

David gråter över sin son Absalom, trots att han har gjort uppror. David önskar att han fått dö i Absaloms ställe. Hans gråt och hans kärlek pekar mot honom som skall födas av Davids ätt. Jesus gråter över Jerusalem, trots att staden dräper sina profe­ter. Han ger sitt liv för den. Sådan är hans kärlek.

Predikan 4 söndagen under året 2024

Kära bröder och systrar, Ni kanske har hört att svenska folket ska vara beredda på krig. Eftersom man inte vet hur man förbereder sig känner man oro och köper konserver och dunkar för vatten att dricka. Ett gammalt uttryck säger också: ”Vill du har fred, förbered dig på krig”. Det betyder att ett folk som bygger upp ett försvar, slipper krig. Problemet är att de flesta inte vet hur modernt krig förs och därför inte heller hur man förbereder sig. Kriget har kanske redan börjat? Stora organisationer, kyrkor, domstolar, regeringskansliet hackas av okända maffialiknande bedragare som tar över datasystem och förlamar normal verksamhet.