Nigeria: Bönedag för fred efter att präst mördats

1
min read

Nigeria: Bönedag för fred efter att präst mördats

mån, 09/02/2019 - 21:37
0 comments

Biskoparna i kyrkoprovinsen Owerri i sydöstra Nigeria skriver i ett pastoralbrev att befolkningen å ena sidan utsätts för övergrepp från politiker, militär och ordningsstyrkor och å den andra för attacker från Fulani-herdar och andra banditer.

                                                                                                             Förföljda kristna

 

Kvällen innan fredagens Bönedag för fred nåddes vi av den sorgliga nyheten att en nigeriansk präst dödades då han medlade i en konflikt mellan etniska grupper i Nigeria. Fader David Tanko stoppades av beväpnade män på vägen mot byn Takum, där han skulle delta i ett möte för medling kring ett fredsavtal för att få ett slut på krisen med motsättningar mellan folken Tiv och Jukun. Enligt lokala källor kan det ha varit Tiv-milisen som dödade fader David och därefter bränt upp hans kropp och även hans bil.

Stiftet i chock

Msgr Charles Michael Hammawa, biskop av Jalingo, fördömer mordet och berättar att stiftet är i sorg och att man är chockade över det som har hänt. I pastoralbrevet, som bär titeln ”Var starka! Var inte rädda!” skriver biskoparna att befolkningen står under outhärdliga hot och att de varje dag tar emot hjärtskärande nyheter från alla landets hörn om kidnappningar, våldtäkter, stympningar, utpressningar, markstölder, mord och förstörelse av personers inkomstkällor.

“ befolkningen står under outhärdliga hot och att de varje dag tar emot hjärtskärande nyheter från alla landets hörn om kidnappningar, våldtäkter, stympningar, utpressningar, markstölder, mord och förstörelse av personers inkomstkällor. ”

De uppmanar landets regering att skydda sitt folk oavsett religiös tillhörighet och etnisk bakgrund. Fredagen 30 augusti hålls Bönedagen för fred och i pastoralbrevet uppmanar de nigerianska biskoparna de kristna att stå emot den brutala hatideologin.

                                                                                 Katarina Agorelius – Vatikanstaten

 

 

Inlägget kommer från sidan www.vaticannews.va/se

Direktlänk till inlägget klicka här