Bénédicte Cedergren

Maria Goretti - förlåtelsens och kyskhetens helgon

I måndags åkte Camilla och jag tillsammans med två systrar från The House of the Mother i Rom, Sr. Kristen och Sr. Kristen (ja, de har samma namn), på en liten pilgrimsresa till Nettuno, heliga Maria Gorettis stad! Jag tänkte därför att jag skulle dela med mig av lite bilder från denna fantastiska resa samt av artikeln som jag skrev för Vatican News!

Tankar om eukaristiska mirakel

Hej världen! Här kommer en text som jag skrev för Vatican News om eukaristiska mirakel! (Du hittar artikeln här!) Första gången jag någonsin tvivlade på min tro var när jag gick på högstadiet och precis hade lärt mig om de förhistoriska människorna och livets uppkomst i form av bakterier för flera miljoner år sedan, och förtvivlat insett att det sa emot berättelsen om Adam och Eva och deras skapelse. Vägen som katolik har varit upp och ner, det kan nog alla troende hållla med om. Vetenskapen har alltid används som ett vapen mot religionen, och betraktats som dess fiende. Men även om jag också såg vetenskapen och religionen som fiender förut, så gör jag det inte längre idag.

Tankar om reliker (ft. bilder på Jesusreliker!!)

Vad är egentligen grejen med reliker? De är ju inte magiska och innehåller inte heller någon gudomlig kraft på något sätt, så varför envisas då alla katoliker med att knäböja framför dem och be om helgonets förbön? Ber seriöst alla dessa människor åt ett tusentals år gammal skelett? Vad förväntar de sig ska hända av det? Ungefär så tänkte jag under den större delen av mitt liv. Jag tänkte att, visst var det lite coolt att stå framför ett helgons kvarlevor, men än sen då?

Tankar om abort

I Sverige utförs årligen mellan 35.000 och 38.00 aborter. Enligt den nuvarande lagstiftningen från 1974 kan man göra abort fram till slutet på den 18:e veckan av graviditeten, och av vilken anledning som helst. Efter den 18:e till den 22:a veckan krävs tillåtelse från Socialstyrelsen som ofta ges på grund av att fostret eller modern lider av svåra sjukdomstillstånd.

Tankar om att söka Gud

Under det gångna året frågade jag två av mina icke-troende kompisar vad som skulle krävas för att de skulle börja tro på Gud. Förväntansfullt hoppades jag på att de skulle begära bevis som jag skulle kunna ge dem och få dela med mig av det ljus som Herren givit mig. Men till min inte-så-stora förvåning svarade båda två exakt samma sak, nämligen att det skulle krävas något “extremt”, någon typ av uppenbarelse eller mirakel i deras liv för att de skulle börja tro på Gud - vilket är ett absolut rationellt resonemang för någon som inte tror på Gud och som jag antar att jag själv hade haft om jag befann mig i deras situation.

Tankar om att älska

När jag blev riktigt kär för första gången i mitt liv hade jag kunnat skrivit om Wikipedias beskrivning av kärlek om jag hade fått det som ett vad, så säker var jag på att visste vad det ordet innebar. När jag blev förälskad för andra gången i mitt liv och sedan blev ihop för första gången med killen i fråga, trodde jag fortfarande att kärlek var den där varma bubblande känslan i kroppen som Katarina Von Bredow skriver om så bra i hennes ungdomsromaner. Jag var helt övertygande om att det jag kände var kärlek. När det tog slut mellan oss var jag helt förkrossad. Något år senare läste jag Syster Sofies bok om kroppens teologi, boken som jag har tjatat så mycket om i alla mina inlägg här på bloggen, den magiska boken som inte bara förändrade mitt sätt att se på sexualiteten och kroppen, utan som fick mig att inse att jag inte visste var kärlek var och att min första pojkvän som jag hade varit så kär inte alls hade älskats som han förtjänade.